Pro Tools 101

  • Pro Toolsi käivitades hoidke N-i all.
    • Playback / Audio engine: HDX, kui ei näita siis tähendab et süsteem on väljas, või on mingi muu probleem. Tehke arvutile restart.
    • Buffer size ja kõik muu jätke puutumata. Sest läbi HDXi on meil niikuinii zero latency salvestamine.
  • File > New
    • Määrake Bit Depth ja Sample Rate.
    • I/O settings valige kõige uuem TYVKA STUUDIO.
    • Prompt for location > Create > Tehke projekt enda kausta
  • Uus track: Cmd + Shift + N
    • Tehke ka Stereo Master Fader
    • Click track, Track > Create Click Track
  • Pro Tools HDX võib kaduda Maci sound settingutest ära kui Pro Tools on aktiivne. See tähendab, et kui Pro Tools käib, siis ei saa nt. Youtubeist heli lasta.
  • Monitooring läbi Behringeri: Sends > Mon 1-15 > Fader 0 ja PRE
    • PRE fader send, sest siis saab muusik ise enda Behringeri puldi peal enda kõrvamixi teha.
  • Efekti kanali tegemine: Sends > New track > Auxi kanalile Insert FX
    • Pro Toolsis käib signaalide saatmine “bus”idega. Kui teha uus Aux kanal niisama siis ei ole bus’i mis sinna signaali saadaks, peab manuaalselt uue tegema I/O settingutes.

Salvestamine Pro Toolsis

  • Rajale materjali salvestamiseks, pange rajal record enable nupp sisse.
  • Input monitoring nupp sees = kui tahad playbacki ajal kuulda tracki live inputi, väljas kui tahad kuulda salvestatud materjali.
  • Multimic salvestustel trackide grupeerimine: Select tracks > cmd + G
  • Punch-in:
    • QuickPunch REC mode
  • Loop recording:
    • Loop recording mode peale
    • Preferences → Operation → “Create New Playlists on Loop Record”
  • DSP efektid ei lisa latencyt, saab kasutada salvestusel. Kasutavad Avid HDX süsteemi jõudlust.
  • Duplicate track, ilma klippideta:
    • Right click, duplicate track (cmd + shift + D)
      • Uncheck “Playlist” - siis ei kopeeri klippe.
    • Mõistlik teha kohe salvestuse alguses mitu tracki ja siis jooksvalt nimetada neid sobivalt.
  • Playlistide kasutamine, compimiseks:
    • Playlisti vaade tracki pealt. Vaikimisi on waveformi vaade.
    • opt + shift + down - kopeerib valitud klipi uude playlisti
    • opt + shift + up - kopeerib valitud take’i main track’ile.
  • Fade’id: Fade in / out tuleb klipi ülemisest nurgast drag’ides, crossfade kahe kattuva klipi vahel tuleb klippide alt nurgast drag’ides
  • Eksport:
    • Vali kõik klipid, veendu, et alguspunkt oleks sama mis importitud materjali alguspunkt. Siis kui tõmbate materjali enda projekti on kõik ajaliselt õiges kohas.
    • Consolidate:
      • Edit → Consolidate / opt + shift + 3
      • Vaadake kuhu failid tekkisid (projekti kausta Audio Files kausta) ja copyge endale kuhugi sobivasse kohta. Siis võite Pro Toolsis undo teha ja kõik materjal on un-consolidated kujul tagasi.
        • Kui Audio Files kaustas on segaselt palju faile, siis sorteerige Finderis “Date Modified” või “Date Created järgi”. Saate aru mis failid te just eksportisite timestampi järgi.
    • VÕI File > Export > Selected Tracks as Files (või Bounce selected tracks)